top of page

Nesenie ruského dedičstva

Denis Blaho

18. september 2021

Sen z 2. neba, informatívny, dávajúci vhľad, strategický

Po národnom zvolaní Dedičstvo v Prahe

Dosah: Medzinárodný


Posolstvo:

Ako cirkev stále nesieme "ruské dedičstvo" a bojujeme proti sebe "ruskými zbraňami". Celá tá dynamika, v ktorej Pán Boh na to upozorňoval, bolo vo vzťahu brata proti bratovi, bratská zrada, bratská závisť, bratovražda, duch Kaina.

Vysporiadajme sa s históriou a prestaňme bojovať ruskými zbraňami, ktorými sme sa naučili bojovať za komunizmu.

V rámci hľadania, ako lámať dedičstvo komunizmu, môže byť uzdravovanie vzťahu brat voči bratovi dôležitou súčasťou.


Adresát: Krajiny bývalého východného bloku, všetci


Bol som v historickom centre mesta, nevedel som rozoznať presnú polohu. Pozeral som sa z okna, pozoroval som ulicu a námestie pod sebou. Počas sna som rozmýšľal, či som v Bratislave alebo v Prahe. Nevedel som však rozpoznať žiadne miesto známe z Prahy a vedel som, že je to väčšie a historickejšie mesto, ako slovenské hlavné mesto. Vedel som len to, že som niekde v Európe.

Skrýval som sa za stĺpom a oknom na druhom poschodí, aby ma ľudia na ulici nevideli. V meste hliadkovala skupina nejakých mužov. Vedel som, že sú to moji bratia, najmä jeden z nich mi bol blízky. Osobne som ho nepoznal, len som vedel, že sme bratia. Mal som na pleci bazuku, veľkú zbraň na ničenie obrnených nosičov alebo tankov. Chvíľu som čakal v úkryte, aby prešli popod moje okno, aby som ich mal pred sebou. Namieril som na nich bazuku. Pootvoril som okno, aby som ich mohol streliť do chrbta. Bol som si veľmi istý svojou bojovou výhodou, a bol som spokojný sám so sebou a svojím úsilím, akoby som robil správnu vec. Bol som v izbe sám.

Predtým, ako som stlačil spúšť, aby som ich chladnokrvne zastrelil a zabil, zrazu sa čas a priestor zastavili, scéna zmizla, strach z Boha naplnil miestnosť a prerušil ma počuteľný Boží hlas. Pevne a rozhodne povedal vetu, z ktorej mi zbehli zimomriavky dole chrbticou:

"Už tu nemáte Rusov, ale stále proti sebe bojujete ich zbraňami."


Zobudil som sa s hrozným pocitom a rozmýšľal som, ako som mohol niečo také urobiť. Moja prvá myšlienka bola, že deň predtým sme dostali dedičstvo od Boha, ale tento sen sa mi zdal taký skutočný, že som si myslel, že zároveň stále nosíme staré dedičstvo.

Výklad:

Kontextom sna bolo národné zhromaždenie, kde sme riešili identitu a dedičstvo národov Česka a Slovenska.

Zmiatlo ma, že som nevedel zistiť, koho vo sne predstavujem. Ani čeština, ani slovenčina sa v mojom srdci necítili dobre. Verím, že teraz vo sne zastupujem ktorýkoľvek národ v bývalej východnej alebo strednej Európe, ktorý býval pod vplyvom bývalého komunistického Sovietskeho zväzu.

Som presvedčený, že musíme začať s čistením vlastných sŕdc na osobnej, ale aj národnej úrovni. Komunistická ruská taktika, ktorá prekrúcala naše charaktery a národnú identitu, spočívala v používaní klamstiev, vyhrážok, manipulácií, zastrašovania, bratskej a rodinnej zrady, klamstva, aby získala výhodu moci a vôle nad inou osobou.

Kedykoľvek to robíme, kráčame v „ruskom“ dedičstve, ktoré v skutočnosti nie je „ruské“, sú to jednoducho zbrane nepriateľa. Myslím si, že úroveň komunistického alebo „ruského“ dedičstva v našej cirkvi a spoločnosti je stále silne prítomná, a náš duchovný boj musí začať najskôr upratovaním svojho vlastného domu. Bez nášho pokánia a tiež odpustenia historickým ranám spôsobeným Ruskom môžeme čoskoro skončiť v modlitbe alebo boji z pozície strachu, hnevu, pomsty či nenávisti.

Pýtal som sa Boha, či je koreňom tohto konfliktu nejaký cirkevný rozkol alebo historická rana, ale verím, že Boh mi ukázal, že je taký starý ako ľudstvo samo a jeho prvá rodina – duch Kaina, duch bratskej žiarlivosti, hnev, zrada a vražda.

Opakom je položiť vlastný život za brata, byť jeho opatrovateľom a strážcom, a vážiť si ho viac ako seba.

Ježiš o sebe pred svojou zradou povedal – „prichádza nepriateľ, knieža temnoty, ale vo mne nič nemá“ – bol pripravený čeliť bitke s ním, pretože vo vnútri nemal žiadne háčiky, „piata kolónia “ to by ho zradilo, pretože by to kolaborovalo s nepriateľom. Existuje reálna hrozba, že by sa konflikt mohol rozšíriť aj do ďalších postkomunistických krajín, ktoré bývali pod sovietskym vplyvom. Ak my a cirkvi v týchto krajinách chceme, aby naše modlitby mali skutočnú duchovnú autoritu na zastavenie ambícií ruskej expanzie, musíme najprv činiť pokánie z našich „piatych kolónií“. Najprv musíme zabiť nepriateľa zvnútra a vyhrať bitku vo svojom vnútri, aby sme mohli dosiahnuť prielom.

Verím, že medzi českým a slovenským národom je jedinečné puto bratstva, vzájomnej služby a lásky a história mierového rozdelenia Československa na dva samostatné národy. Predstavujú tiež srdce Európy. Verím, že by mali slúžiť tomuto jedinečnému Božiemu dedičstvu a bratskému zväzku s ostatnými bratmi v širšej európskej rodine, najmä v postkomunistických európskych a pobaltských krajinách.


Aplikácia: Pokánie, zmena myslenia a fungovania na osobnej, ale aj na národných úrovniach.

46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page